Geert Jan Knoops

Advocaat Geert Jan KnoopsZijn volledige naam is Gerardus Godefridus Johannes Alexander Knoops. Hij is een Nederlandse advocaat en strafrechtkundige. Hij was van 2003 tot 2013 een bijzondere hoogleraar politiek van het Internationaal recht. Ook is hij professor van het Internationaal strafrecht.

Hoe is zijn carrière tot stand gekomen?

Geert Jan Knoops heeft een opleiding gevolgd aan de pedagogische academie als officier bij het Korps, Mariniers. Hierbij werd hij dan ook eerst commandant van de infanteriepeloton. Na zijn militaire carrière koos Geert Jan Knoops voor rechtsgeleerdheid. Hierbij studeerde hij af aan de Katholieke Universiteit, en startte met de opleiding strafrecht. In 1994 begon hij een eigen advocatenkantoor, samen met zijn echtgenote.

Wat heeft hij allemaal behandelt in zijn strafrechtszaken?

Hij behandelde in 2005 de zaak van Hamdan Rumsfeld, en werd hierbij ook benoemd tot expert adviseur. Dit was een zaak over de Guantanamo Bay gevangenen. Ook heeft hij een zaak gepleit over de schoonbroers, Wilco Viets en Herman du Bois. Dit waren Puttense moordenaars. Maar meestal koos Geert Jan Knoops ervoor om samen te werken in zaken die zich in bijzondere situaties verkeren. Als het hem niet veel financieëls opbrengt, vindt hij dit dan ook niet erg.

Hij kreeg ook een paar beschuldigingen door onzorgvuldig te citeren. In een recensie van september 2006, werd hij door een van de ’s werelds toonaangevende Internationale juridische tijdschriften beschuldigd door zijn onzorgvuldigheid in de rechtszaak. Geert Jan Knoops zou een thesis gekopieerd hebben waar hij zijn Ierse dokterstitel behaalde. Ook zou hij een tekst van een Amerikaanse jurist, en hoogleraar in internationaal recht letterlijk gekopieerd hebben.

In 2009 op 29 april is Geert Jan Knoops, de toenmalige professor als Officier in de Orde van Oranje onderscheiden. Dit door de Koningin van Nederland, voor zijn meerwaarde aan de vooruitgang van het recht en aan de politiek. Nu is hij onder meer een auteur van verschillende nationale en internationale boeken over Nederlands recht. En is hij betrokken geweest als raadsman bij revisiezaken in Nederland.

Over Geert Jan Knoops nu

Geert Jan Knoops is een zeer bekende spreker over de wetenschap en algemeen recht. Hij verzorgd ook lezingen of masterclasses. Je kan hem gemakkelijk inhuren als spreker of om lezingen te geven. Ook heeft hij al een paar boeken geschreven over het leven van hem als jurist en advocaat. Hierbij heeft hij onder andere ook al een boek uitgebracht over de aanslagen in Amerika op 9 september 2011.